11 goede redenen om te kiezen voor een Progressive Web App.
Terug naar overzicht

11 goede redenen om te kiezen voor een Progressive Web App.

First things first! Wat is een Progressive Web App?

Even kort door de bocht: een Progressive Web App (PWA) is een website die zich gedraagt als een mobiele app. Zo'n PWA voelt dan ook aan als een échte app: het gebruikt het volledige scherm, het werkt net zo goed als je offline bent, het kan push-notificaties sturen, het gebruikt functies van je toestel zoals bijv. de microfoon, het staat op je homescreen, en nog veel meer! Nog voor de introductie van PWA's, kon de browser nooit echt dezelfde app-ervaring bieden. Nu dus wel.

Wacht even... Moet mijn website ook zoiets worden?

Goed om weten: er zijn meer mobiele gebruikers dan ooit tevoren. Maar, uiteraard is een Progressive Web App nu niet opeens dé oplossing voor elke uitdaging.

Heb jij een louter commerciële website voor jouw organisatie? Dan zal een PWA waarschijnlijk niet veel voor jou kunnen betekenen. Je website moet dus zeker niet per definitie een PWA worden. Bekijk het eerder als een alternatief voor een mobiele app, die gebruikers zouden installeren via Apple's App Store (iOS), of Google Play (Android). Of als een opportuniteit om jouw bestaande webtoepassing te verrijken met nuttige functies, op mobiele toestellen.

Voordelen van een Progressive Web App

Waarom zou je nu kiezen voor een Progressive Web App? Wel, daar zijn heel wat goede redenen voor. Wij hebben er alvast 11 op een rijtje gezet:

 • Progressive — De app werkt voor iedere gebruiker, ongeacht de browser-keuze.
 • Responsive — Het is een website met extra toeters en bellen! De app past dan ook prima op elk mogelijk toestel: van de kleinste smartphone tot de grootste desktop. Je leest het goed: de app werkt net zo goed in een browser op een desktop computer.
 • Offline — Niet online, of een slechte verbinding? Een PWA blijft goed werken.
 • User Experience — Gebruik design en navigatie om net dezelfde ervaring te geven als in een mobiele app.
 • Snel en compact — Je gebruikt (quasi) geen opslagruimte op het toestel.
 • Up-to-date — Al je gebruikers werken steeds op dezelfde versie, geen updates nodig!
 • Veilig — Want je verbindt via https.
 • Zoeken in Google — Je wordt gevonden via Google en andere zoekmachines, net zoals bij andere websites. Ohja, en natuurlijk kan je ook gewoon een link gebruiken in jouw communicatie naar je doelpubliek. Lekker handig.
 • User Engagement — Engageer, of re-engageer, jouw gebruikers via push-notificaties.
 • Gemakkelijk installeren — Gebruikers installeren jouw app, door deze te bewaren op hun mobiel thuisscherm. Als je dit slim aanpakt in je design, kan je de gebruiker hier zelf heel mooi bij begeleiden in jouw app.
 • Efficiënter, en vooral: goedkoper — De ontwikkeling van een PWA kan sneller, en dus goedkoper!. De app publiceren is ook een pak minder complex en omslachtig. Je moet je app niet laten goedkeuren door Apple op de App Store, bijvoorbeeld. En beter nog: je moet maar één app maken (i.p.v. een app voor pakweg iOS én Android).

Nog meer voordelen?

Waarschijnlijk wel. Contacteer Multimedium voor meer info!