Een UI Kit. Een must-have!
Terug naar overzicht

Een UI Kit. Een must-have!

Heeft jouw bedrijf al een UI Kit? Je hebt het nodig als fundering voor een sterke huisstijl, een oogstrelend design en een unieke identiteit. Het is een must-have, ook voor jouw digitale onderneming.

Een UI Kit. Maar natuurlijk! Wacht even, een wat!?

Een User Interface Kit verzamelt alle elementen die aan bod komen in jouw website of online platform. Denk maar aan typografie, kleuren, buttons, invulvelden, tabs, sliders, iconen, labels, lijsten, enzovoort. Een UI Kit definieert hoe elk element zich presenteert, en hoe het zich gedraagt bij interacties. Je beschouwt het best als een uitbreiding op je huisstijl, de fundering van jouw digitale designs.

Grote bedrijven begrijpen heel goed wat de waarde is van een UI Kit. Zo startte internetgigant Google met het concept van Material Design. De principes van Material Design zie je nu consistent terugkomen in al haar producten en diensten. Het werd zelfs zo populair dat heel wat andere bedrijven het ook gingen gebruiken als de krijtlijnen voor hun (online) designs.

Een UI Kit voor elk platform.

Om je doelpubliek te engageren, past jouw dienst maar best in het ecosysteem van elke gebruiker. Maak je een app voor iOS gebruikers, dan kan je een standaard UI Kit met iOS elementen overwegen. Ga je aan de slag voor Android, dan is Material Design misschien wel interessant. In elk geval helpt een eigen UI Kit als basis om een consistente en herkenbare gebruikerservaring aan te bieden over alle platformen heen. Kijk maar naar apps zoals Spotify, Facebook, Skype, enzovoort.

Maak een sterke identiteit.

Een standaard UI Kit kan je al goed op weg helpen, maar je drukt er wel best je eigen stempel op. Design is erg bepalend voor hoe gebruikers jouw website of online dienst ervaren. Met het juiste design kan je een unieke en herkenbare ervaring creëren voor elke gebruiker, en jouw bedrijfsimago versterken. Jouw eigen identiteit laat je best doorsijpelen tot helemaal in de basis, in jouw eigen UI Kit.

Consistentie over heel de lijn.

Gebruik je UI Kit als dé bijbel. Het helpt je om elke beslissing op vlak van design te maken in een algemeen en consistent kader, dat de gebruikerservaring en jouw eigen identiteit steeds vooropstelt. Een intuïtieve interface draait om consistentie.

Investeren om te besparen.

  • Design gaat sneller — Een UI Kit als basis, doet ook designers efficiënter werken. Het is dus ook economisch gezien een slimme keuze.
  • Breng teams samen — Met een UI Kit kan je de neuzen van designers en ontwikkelaars gemakkelijk op één lijn brengen. Het kan zelf helpen om de broncode van jouw toepassing te optimaliseren.
  • Details — De creatie van een UI Kit dwingt je om over elk element na te denken, over elke interactie, en er telkens jouw eigen touch aan te geven.
  • Updates in design — Een UI Kit als fundering is een goede strategie. Design updates kunnen op een gestructureerde en budgetvriendelijke manier.
  • Ondersteun jouw campagnes — Reageer snel met aangepaste landingspagina's om je marketing campagnes te ondersteunen. De UI Kit zal tijdsbesparend werken: een nieuw design is misschien zelf niet eens nodig.
  • Speel met thema's — Een UI Kit kan je in verschillende thema's opmaken. Speel je graag in met marketing-campagnes op speciale gelegenheden zoals Kerstmis of Valentijn? Dan kan je zulke acties ook gemakkelijker ondersteunen met een goed doordachte visuele strategie.

Hoe begin ik eraan?

Zoek een partner met ervaring en expertise, om jou te begeleiden. Multimedium bijvoorbeeld —wink-wink ;)